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additional negative consequences, such as an increased risk of hospital-acquired infections for 
patients, additional patient anxiety and apprehension about the procedure, fewer healthcare 
facilities providing I-131 therapy, insurance coverage concerns, and significantly higher 
healthcare costs. 
 
We note that the NRC Advisory Committee on the Medical Uses of Isotopes (ACMUI) has 
revisited the issue of patient release multiple times since the original promulgation of 10 CFR 
35.75 without significantly modifying its recommendations.  The ACR generally supports the 
ACMUI's risk analysis and recommendations over the past decade related to patient release 
and we urge NRC to follow the committee's advice on this topic. We agree with the ACMUI's 
view that existing NRC regulatory requirements allow for effective exposure management if 
release instructions are followed. 
 

Question Responses 
 
A. Development of an Activity-Based Patient Release Threshold 

 
Question: Should the NRC develop an activity-based patient release threshold? 
 
Answer: The ACR does not believe the patient release requirements in 10 CFR 35.75 
should be revised at this time, and certainly not to revert to the pre-1997, activity-based 
patient release threshold (known as the "30-mCi" rule).  Rather, the current NRC patient 
release requirements are risk-informed and performance-based in accordance with the 
agency's more modern approach to regulation.  They require the licensee to estimate 
exposure risk to members of the public, and allow healthy patients deemed capable 
enough to follow exposure minimization instructions to be released from healthcare 
facilities in a safe and appropriate manner.   
 
The benefits for released patients are psychological (e.g., reduced anxiety, increased 
comfort, and closeness to loved ones/caregivers), health and safety related (e.g., 
reduced risk of hospital-acquired infections), as well as financial (significantly reduced 
healthcare costs and, in certain scenarios, a swifter return to work). There are also 
positives for healthcare providers who are able to focus limited inpatient resources on 
others in need of hospitalization for legitimate clinical reasons. 
 

B. Clarification of the Time Covered by the Current Dose Limit in 10 CFR 35.75(a) for 
Releasing Individual 

 
Question: Should the NRC amend the regulations to clarify the time frame for the 
current dose limit in 10 CFR 35.75(a) for releasing Individuals? For example, 
should the regulations explicitly state that the criterion is a per year limit? If not, is 
there a different criterion that the NRC should consider? In either case, describe 
the resulting health and safety benefits, or lack of benefit, to the individual being 
released and to individual members of the public as a result of the proposed 
clarification. 
 
Answer: The ACR does not support any patient release rulemaking at this time—the 
current patient release regulations in 10 CFR 35.75 adequately protect public health and 
safety. We note that the record-keeping discussion in NRC's January 29, 1997 final rule 
addressed this issue in a manner that specifically allowed for "per-release" decision-
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making by the physician due to the obvious burden (without a safety benefit) of 
maintaining records and engaging in exchange of such data with disparate providers. 
 
There is no universal method for exchanging radiation dose across disparate facilities 
throughout the year in a manner that would demonstrate full compliance with an annual 
limit. Indeed, healthcare facilities in 2017 are still struggling to interoperate and engage 
in bidirectional connectivity with disparate providers using electronic health record (EHR) 
technology to exchange even basic data elements, such as demographics and vitals. 
Therefore, it would be unenforceable for the agency, and unduly burdensome for 
licensees, to specify 5 mSv as a "per-year" limit due to the implication that providers 
would need access to all pertinent data to ensure compliance.   
 
Indeed, this question has been discussed by NRC several times since the initial 1997 
rule change, and any effort to move to an explicit "per-year" limit has been abandoned 
due to the inherent compliance challenges.  Until such time as healthcare providers are 
able to reliably, universally, and instantly access a patient's dose data across all 
disparate facilities, the ACR continues to strongly support ACMUI's recommendation of 
maintaining a simple "per-release" application of the limits in 10 CFR 35.75. 
 

C. Appropriateness of Applying the Same Limit on Dose From Patient Exposure to All 
Members of the General Public 

 
Question: Should the NRC continue to apply the same dose criteria of 5 mSv (0.5 
rem), to all members of the general public, including family members, young 
children, pregnant women, caregivers, hotel workers, and other members of the 
public when considering the release of patients? 
 
Answer: The ACR supports the numerous ACMUI explorations and recommendations 
related to this question.  We note that the appendix of the December 13, 2010 ACMUI 
Patient Release Report explained that realistic projected doses to hotel workers are 
“very low” to the extent that they would be equivalent to less than a day-and-a-half, at 
most, of extra natural background radiation.  We also note that professional training, 
professional guidelines/parameters, community standards of medical care, and technical 
standards address numerous clinical details that are not explicitly required by NRC 
regulations. Important issues like potential exposure risk for young children and pregnant 
women are accounted for in the physician’s decision-making process. Therefore, the 
current 10 CFR 35.75 allows for appropriate exposure management by enabling 
physicians to evaluate patients' unique situations and customize treatment/instructions 
accordingly, even where different dose limits are not specified in federal regulation for 
various occupations and/or demographics. 

 
D. Requirements for Releasing Individuals Who Are Likely To Expose Young Children 

and Pregnant Women 
 

Question: Should the NRC include a specific requirement for the release of a 
patient who is likely to expose young children or pregnant women to doses above 
the public dose limit? 
 
Answer: The ACR believes the current NRC regulations coupled with guidance and 
information notices, as well as education and practice/procedure guidelines from the 






